دانشکده تغذیه و علوم غذایی
توصیه هایی در خصوص آلودگی گوشت
توصیه هایی در خصوص آلودگی گوشت
به تجربه ثابت شده است که گوشت حیوانات سالم، بدون میکروب بوده و یا دارای میکروب بسیار کمی است. به علاوه طیور و ماهی بدون میکروب هستند. ولی با وجود این گاهی در بخشهایی از بدن مانند غدد لنفاوی و مغز استخوان و حتی عضلات، تعداد بسیار کمی میکروب یافت میشود.
معمولاً آلودگی این گونه محصولات هنگام کشتار، حمل و نقل و تهیهی فرآوردهها ایجاد میشود. هنگام کشتار، پوست کندن و شقه کردن ممکن است میکروب ها از طریق قسمتهای خارجی حیوان (شاخ، سم، مو) و یا از طریق قسمتهای داخلی یعنی رودهها گوشت را آلوده سازند.
بدین ترتیب که هنگام سر بریدن حیوان با چاقو، کلیهی میکروبهای موجود در چاقو توسط جریان خون به تمام قسمت های بدن حیوان منتقل میشوند و در نتیجه گوشت آلوده میشود. همچنین محیطی که حیوان در آن زندگی میکند دارای تعداد و انواع زیادی میکروب است.
به عبارت دیگر خاک، آب، علوفه و فضولات به نوبهی خود باعث تشدید آلودگی خواهند شد. لباس، هوا و بالاخره دست کارکنان نیز ممکن است میزان آلودگی میکروبی را افزایش دهند. علاوه بر این، حمل و نقل، دست زدن به لاشه و قطعات گوشت نیز سبب افزایش تعداد میکروبها میشود.
تعداد میکروبها در اثر تماس با ظروف مختلف و کسانی که با این محصول سر و کار دارند، بیش از پیش زیاد میشود. در کارخانههای فرآوری گوشت نیز در اثر اضافه شدن میکروبهای موجود در دستگاههای خردکنندهی گوشت، پر کنندهها و حتی رودههای طبیعی و همچنین دیگر مواد غذایی ترکیبی با محصول، مانند ادویه و مواد نگهدارنده این آلودگیها افزایش مییابد.
پس از این که گوشت به طور تازه به قصابی آورده شد، تحت شرایط مختلف با آلودگیهای بیشتری برخورد میکند. بدیهی است آلودگیهای سوپرهای گوشت توسط چاقو، ساطور، سوهان، چرخ گوشت، ترازو، قلاب، پیش خوان، گرد و خاک داخل مغازه و بالاخره توسط دست قصاب به لاشه افزوده میشود.
در منزل نیز از طریق دست آلوده و نگهداری گوشت در ظروف گوناگون، آخرین مراحل آلودگی به وقوع خواهد پیوست. با این اوصاف توصیه میشود انواع گوشت به طور کامل پخته شود و از مصرف گوشت و دیگر اجزاء مانند جگر به صورت خام و یا نیم پخته پرهیز گردد.
"زهره فیروزی" کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
پایان خبر
نظر دهید